Rabu, 13 November 2013

D.I.Y. Veil Sanding

Lamanya saya tak update blog saya ni yek.. naik berhabuk dah gaknya.. perot pun dah boboyot sekrg ni.. mungkin sebab penyakit malas tu makin tebal sejak preggy ni...

so ari ni just nak share veil d.i.y saya. Saya dari awal memang berniat nak buat sendiri baju and veil. almaklumlah badan saya agak besar dan kebanyakan baju di butik pengantin berbentuk dress yang saya rasa tak sesuai untuk badan saya. jadi saya buat baju sesimple yang boleh. baju tu bukan lah saya yang jahit sendiri tapi, saya tempah di kedai jahit dan sy patchlacekan...

kalau ada baju kena la ada veilkan.. pengantin sinonim dengan veil. kalau tak pakai veil bukan pengantin la namanya... macam biasa la saya mahukan sentuhan yang simple dan cantik.

Untuk Inner dalam saya cari inner neck yang saya alter supaya selesa. owning inner tu saya jahit penuh dengan beadsdan pearl supaya nampak sentuhan mewah kat situ sebab saya nak buat veil yang simple. bila veil dan simple owning tu kena sarat sikit la. Memang dekat seminggu jugak la tempoh masa nak jahit beads tu semua.

Bagi nak tutup leher, saya beli tudung halfmoon plain je yang sesuai dengan warna. bila d.i.y ni kena tgok jugak la kesesuaian dari segi warna. kalau inner warna gelap, tudung kena cerah sikit. baru ada kontranya...

Untuk veil saya beli kain net sy beli net yang paling lembut sekali kat jekel. biasanya memang ada jual. ada orang suka pakai kain jojet. tp pada saya untuk nampak efek yg cantik lebih baik guna kain net. tp net pun ada mcm2 jenis. make sure beli yang paling lembut skali.

Veil ni saya potong bentuk 'D' ikut kepanjangan yang kita nak. macam saya tak nak terlalu panjang dan terlalu pendek. Then border lace balance saya buat baju tu saya patchkan pulak dekat veil tu bahagian atas jek. ada orang akan bubuh bahagian keliling lace.. sebab saya nak efek yang simple, keliling veil tu saya jahit macam kun... sebenarnya bukan saya pakai kun, saya pakai ribbon jek...

Last skali sy buat beberapa bunga 3d menggunakan kain lace jugak untuk di tampal di veil untuk memeriahkan lagi veil saya.

sebagai gambaran saya upload beberapa keping gambar sebagai contoh kepada B2B yang lain... selamat mencuba yek...








6 ulasan:

  1. cik mimie nak tempah ker? kena tgok tarikhnya sebab sis nak bersalin februari... ;)

    BalasPadam
  2. cik mimie nak tempah ker? kena tgok tarikhnya sebab sis nak bersalin februari... ;)

    BalasPadam
  3. Salam kenal munira nak tumpang promo tuk yg nak jahit lace.as 0193099435

    BalasPadam